Tradicions: Thanksgiving

Castanyada o Halloween? Tió o Pare Noel? Sant Valentí o Sant Jordi per al dia dels enamorats? Sempre el mateix dilema…img_20161126_133505

Cada any les xarxes esclaten amb el mateix debat dues o tres vegades: conservar les nostres tradicions o acceptar-ne de noves. Abandonar les tradicions i deixar que les tradicions d’altres cultures és perdre identitat? Per exemple, celebrar tradicions que coneixem a través del cinema és una manera de colonitzar cultures més dèbils?

A nosaltres ens agrada celebrar-ho tot i ens falten ocasions per fer uns bons àpats. Si ho hem d’importar, fem-ho bé! Així que posats a importar coses de cultures forànies, quina millor celebració hi ha que el Dia d’acció de gràcies, o Thanksgiving Day?

Què se celebra aquest dia? Per què és tan important per als nord-americans?

Tradicionalment és un àpat que se celebra el quart dijous de novembre i serveix per donar les gràcies per la collita que permetrà passar l’hivern. Aquesta celebració es remunta a mitjan segle XVII, i els primers colonitzadors anglesos, qui devien passar-les realment magres després d’un viatge en vaixell per creuar l’Atlàntic, l’arribada a una nova terra amb productes totalment desconeguts per a ells. El primer dia d’acció de gràcies oficial va ser el 26 de novembre de 1789, instaurat per George Washington més de 13 anys després que el Congrés Continental declarés la independència a Filadèlfia. Té categoria de festa nacional des que Abraham Lincoln, en plena guerra civil, va creure que seria una bona manera de fomentar la germanor entre els estats del nord i els del sud.

És molt important perquè és la festa tradicionalment seva, que tothom celebra independentment de la religió, i que les famílies aprofiten per creuar mig país i reunir-se (una mica com fem nosaltres per Nadal).
2016-11-26-13-40-22

I què fan actualment? Reunir-se i menjar. Menjar aliments de temporada (moniato, mongeta, fruits secs) i el tradicional gall dindi farcit. La Gemma ens va fer tots els acompanyaments tradicionals: ceba arrebossada, puré de patates, gratinat de patata, mongetes amb bacó…

2016-11-26-14-39-32

Els meus dos preferits van ser aquests: sweet potato casserole with roasted marshmallows, o en la nostra llengua, moniato estofat amb núvols gratinats. Sí, núvols dolços de sucre, gratinats. Sona totalment boig, però la barreja és deliciosa!

2016-11-26-15-24-48

I el chocolate pecan pie, pastís de xocolata i pacanes. Una llaminadura espectacular per tancar l’àpat (hores més tard d’haver començat).

2016-11-26-13-46-29Finalment, la foto dels herois de la UVic abans de començar l’àpat (ens vam disfressar una mica perquè vam barrejar el dia d’acció de gràcies amb el Halloween. Ens agrada el mestissatge).

Les dues receptes són de Laura Vitale. La Gemma va ser una cuinera excepcional! Gràcies per tot.

This entry was posted in Anniversaries, Culture, English, Fun. Bookmark the permalink.