Viatgeres i escriptores. Deu perfils. Pilar Godayol

Us convidem a la presentació del llibre Viatgeres i escriptores,  de Pilar Godayol, que anirà a càrrec de les professores Francesca Bartrina, directora de la col·lecció “Capsa de Pandora”, i Maria Carme Bernal, directora del departament de filologia de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic.

La intèrpret Noemí Morral llegirà fragments de l’obra en el transcurs de l’acte, que conduirà l’editora Montse Ayats, dijous dia 24 de novembre, a les 8 del vespre, a la llibreria La Tralla (C. de la Riera, 5, de Vic).

«Mary Kingsley no pogué dormir perquè sentia un tuf estrany, fort i violent. Provenia de dues bosses de cuir penjades sota la teulada. Obrí la més gran i n’abocà el contingut. Amb sorpresa, observà que queien “una mà humana, tres dits dels peus, quatre ulls, dues orelles i altres trossos humans.” El fang Wiki li contà que la seva gent, encara que es mengi membres de les tribus veïnes, té el costum de guardar-ne bocins com a record.» Viatgeres i escriptores, p. 115

Viatgeres i escriptores recupera una desena de periples femenins dels últims tres segles (xviii, xix i xx) amb un punt en comú: les protagonistes van voler deixar constància de les seves gestes. Unes més llunyanes que d’altres en el temps, més o menys conegudes, són escriptores que, per diferents raons  −per amor, per descobrir noves realitats, per deixar enrere l’asfíxia familiar, per causes econòmiques o polítiques, etc.− van viatjar a terres llunyanes i sovint exòtiques (des dels illots de la Polinèsia o els deserts d’Orient fins als rius feréstecs de l’Àfrica) i van anotar els descobriments, les pors personals, però també les diverses maneres de viure de les comunitats d’aquells indrets.

La Constantinoble de Lady Mary Wortley Montagu, l’Europa de la princesa Ekaterina Romanovna Dashkova, l’Escandinàvia de Mary Wollstonecraft, l’Egipte de Florence Nightingale, l’Àfrica de Mary Kingsley, la França d’Edith Wharton, l’Aràbia Saudita de Gertrude Bell, la Pèrsia de Vita Sackville-West, la Polinèsia oriental d’Aurora Bertrana i el Leningrad de Montserrat Roig constitueixen una mostra variada de la presència de les dones en la cultura literària viatgera de diverses èpoques. Amb elles, Pilar Godayol vol fer un petit homenatge a totes les dones que van tenir el coratge d’anar a contracorrent quan el paper més habitual era el de quedar-se a casa.

This entry was posted in Catalan, New books. Bookmark the permalink.

One Response to Viatgeres i escriptores. Deu perfils. Pilar Godayol

  1. àngels lladó soler says:

    Can I to receibe your actions?
    Thank-you.
    Àngie.

Please respond to this Tradiling post.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.